21.02. - OTRDIENA

“Vai remigrācija = inovācija?”

Nav nepieciešams iepriekš reģistrēties
Tiešsaistē
Zoom
15:00 - 16:30
Kontaktpersona:
Inga Madžule
Kā Tev šķiet, vai inovatīvu ideju īstenošana un digitālu rīku ieviešana var ietekmēt cilvēku atgriešanos Latvijā? Attālinātā darba iespējas, inovācijas, efektīvi un finansiāli izdevīgi risinājumi uzņēmējdarbībā, izglītības pieejamība visiem - to visu Tu dzirdēsi diskusijā "Vai remigrācija = inovācija?" Ja vēlies atgriezties Latvijā vai jau esi spēris šo soli, pievienojies diskusijai!
Uz diskusiju ir aicināti eksperti no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Ārlietu ministrijas, kā arī no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, lai kopīgi izrunātu jau ieviestos remigrācijas atbalsta pasākumus un izskatītu iespējas inovatīviem risinājumiem turpmākām aktivitātēm. Remigrācijas koordinatori dalīsies savā darba pieredzē, uzsverot inovāciju ieviešanas nozīmi (digitalizācija, attālinātā darba iespējas) remigrācijas procesā, savukārt remigranti uzņemēji klausītājus iedvesmos ar inovatīvu ideju ieviešanu dzīvē. Diskusijā piedalīsies arī pētnieki. Kopā meklēsim atbildes uz jautājumu - vai inovatīvu risinājumu ieviešana veicina atgriešanos Latvijas reģionos?

Diskusijas tiešraide būs vērojama Facebook kontos “Vidzeme aicina” un “Es atgriežos Latgalē”, kā arī pēc pasākuma video ieraksts būs pieejams tīmekļvietnē innovation.vidzeme.lv.
Programma
15:00 - 15:05
Diskusijas ievads
Diskusijas ievads, iepazīšanās ar dalībniekiem.
15:05 - 15:15
ĀM īstenotie pasākumi remigrācijas sekmēšanai

Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele prezentēs īstenotos pasākumus remigrācijas sekmēšanai un ieceres 2023. gadam.

15:15 - 15:25
VARAM ieviestie remigrācijas veicināšanas pasākumi

VARAM Valsts ilgtspējīgas attīstības plānošanas departamenta direktors Raivis Bremšmits iepazīstinās ar ieviestajiem remigrācijas veicināšanas pasākumiem un plānotajām aktivitātēm 2023. gadam.

15:25 - 15:30
Remigrācijas koordinatoru sniegtais atbalsts remigrantiem

Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Inga Madžule stāstīs par remigrācijas koordinatoru tīklu un sniegto atbalstu remigrantiem.

15:30 - 15:40
PINK programma diasporai

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pirmsinkubācijas (PINK) programma - biznesa domāšanas modelis un kopienas atbalsts idejas startēšanai.
Sākot ar 1. martu būs atvērta pavasara uzņemšana PINK programmai, kas ilgs līdz 20. martam. Sešu mēnešu programma piemērota biznesa ideju autoriem un jaundibinātiem komersantiem.

15:40 - 15:50
Remigranta - uzņēmēja pieredzes stāsts: SIA “WOLF SYSTEM”

Uzņēmums SIA “WOLF SYSTEM” piedāvā mūsdienīgus un inovatīvus risinājumus būvniecības nozarē. Tas kopš 2006. gada veiksmīgi darbojas lauksaimniecības un industriālās būvniecības nozarē gan Latvijā, gan ārzemēs. Kā produktīvas komunikācijas ar klientiem un kvalitatīva darba rezultāts ir nu jau vairāk kā 500 realizētie būvprojekti un ar katru gadu pieaugošie būvapjomi. “WOLF SYSTEM” izstrādātā koka, metāla un monolītā dzelzsbetona konstrukciju tehnoloģiju izmantošana ir pamats efektīviem un finansiāli izdevīgiem būvniecības risinājumiem, dažādas sarežģītības projektu īstenošanai.

15:50 - 16:00
Remigranta - uzņēmēja pieredzes stāsts: ZS “Liepkalns”

Jauno tehnoloģiju ieviešana ir viens no veiksmes faktoriem reģionu remigrantu uzņēmēju inovācijas un ilgspējas veicinātājiem.
Z/S “Liepkalns” ir Daņiļinu ģimenes uzņēmums, kas dibināts 1991. gadā. Saimniecība piedāvā dažāda veida bioloģiskos graudaugus, kas audzēti, pārstrādāti un fasēti uz vietas saimniecībā, kas atrodas Ilzeskalna pagastā, Rēzeknes novadā. Kopš 2019. gada, pateicoties dažādu projektu atbalstam, saimniecība uzsāka arī pārtikas produktu pārstrādi, piedāvājot zaļo griķu, griķu, zirņu, pilngraudu šokolādes makaronus, zaļo griķu un zirņu miltus, pilngraudu kviešu un rudzu miltus. Pieejamas arī kulinārās darbnīcas un degustācijas: griķu un zirņu pankūkas, griķu vafeles, griķu piens, zaļo griķu makaroni u.c.

16:00 - 16:10
Pētnieces Intas Mieriņas prezentācija

Pētījuma „Dzīves un darba iespējas reģionos kā veicinošie faktori ārējai un iekšējai remigrācijai” secinājumi inovāciju un digitalizācijas jomā.

16:10 - 16:20
Pētnieces Dainas Grosas prezentācija

Remigrantu ģimeņu labsajūta no psiholoģiskā skatupunkta, daži inovatīvi risinājumi, kas tiek piedāvāti un kas vēl būtu darāms.

16:20 - 16:30
Diskusiju noslēgums
"Vai inovatīvu risinājumu ieviešana veicina atgriešanos Latvijā?" jautājumi un atbildes.
Organizē