Pievienots: 07.03.2023.

Ar improvizāciju ikdienā jāsaskarās biežāk nekā spējam iedomāties

2023. gada 24. februārī Varakļānu novada pašvaldība sadarbībā ar Vidzemes plānošanas reģionu pirmo reizi “Vidzemes inovāciju nedēļas” ietvaros Varakļānu novadā rīkoja semināru/ diskusiju “Improvizācijas laboratorija inovācijām Varakļānos”. Katru gadu Vidzemes plānošanas reģions inovāciju nedēļas ietvaros izvirza virstēmu, ko padziļināti pētīt tās ietvaros. Šogad šī tēma bija improvizācija. Kā izdevās noskaidrot pasākuma gaitā, ar improvizāciju mums ikdienā nākas saskarties pat biežāk nekā spējam iedomāties – improvizācijai ļaujamies gan tad, kad viss norit, kā plānots, gan tad, kad pazudis pamats zem kājām. Par to, kā ļauties šim procesam, vai to ietekmēt un cik lielā mērā tas attiecināms uz inovāciju procesu, par to aktīvi tika diskutēts pasākuma laikā.

Pasākumu atklāja Varakļānu novada pašvaldības projektu vadītāja Līna Nagle, klātesošos iepazīstinot gan ar mākslīgā intelekta ienākšanu publiskajā sektorā, gan aktualizējot radošuma nozīmi inovācijas procesā un uzsverot, ka radošums kā kompetence ir trenējama un pilnveidojama. Tāpat Līna Nagle stāstīja par Varakļānu novada pašvaldības biznesa ideju konkursu “Radies Varakļānos”, mudinot iedzīvotājus sadarboties ar pašvaldību un realizēt savas ieceres.

Turpinājumā pasākuma apmeklētājiem bija iespēja noklausīties mājas kafejnīcas “Grāmatnīca” līdzdibinātājas Anetes Urkas stāstījumu par to, ko nozīmē improvizācija uzņēmējdarbībā, kā improvizācijas teātra elementus iespējams pielietot uzņēmējdarbības vidē un kā pielāgoties mainīgās vides apstākļiem sabiedriskās ēdināšanas nozarē.


Par to, ka lauku reģioni ir tikpat iekārojami kā pilsētvide klātesošos pārliecināja bioloģiskās Z/S “Dzenīši” agronoms Gundars Vīgulis. Personīgā pieredze, ko caurvij zemkopības kalendārais gads, kā arī neatlaidība un vēlme nemitīgi pilnveidoties, par spīti sevī mītošajām bailēm, ir tas, kas motivē un liek neapstāties.

 

SIA “BURBUĻU SPĒLES” dibinātāja Alīse Potaša auditoriju uzrunāja ar savu emocionālo stāstījumu par to, kā radīt no nekā, kā ļauties nezināmajam, kā novērtēt to, kas mums ir apkārt un kā apzināties Varakļānu novada stiprās puses, attīstot šeit uzņēmējdarbību.

 

Kad pieredzes stāsti bija izstāstīti, paneļdiskusijā par novada iedzīvotājiem svarīgiem jautājumiem gan reģionālā, gan nacionālā kontekstā diskutēja Varakļānu novada domes priekšsēdētājs Māris Justs, Varakļānu novada pašvaldības izpilddirektors Oskars Kančs, Z/S “Dzenīši” agronoms Gundars Vīgulis, mājas kafejnīcas “Grāmatnīca” līdzdibinātāja Anete Urka un SIA “BURUBĻU SPĒLES” dibinātāja Alīse Potaša.


Mijiedarbojoties ar skatītājiem, tika domāts par to, kas pietrūkst Varakļānos un novadā, kā piesaistīt investīcijas un kas ir tas, kas nepieciešams, lai satuvinātu uzņēmējus, pašvaldību un vietējos iedzīvotājus, tā liekot pamatu jaunām koprades idejām un to attīstībai Varakļānu novadā.


Informāciju sagatavoja:
Varakļānu novada

pašvaldības projektu vadītāja

Līna Nagle,

Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., mob.t.nr.27790010