27.02. - OTRDIENA

LBTU dažādu inovāciju virzītājs pārtikā

Reģistrācija beigusies
Lai piedalītos pasākumā, iepriekš jāreģistrējas
Tiešsaistē
10:00 - 12:30
Kontaktpersona:
Sandra Muižniece-Brasava
Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) - dažādu pārtikas inovāciju un ilgtspējīgu risinājumu virzītājspēks ne vien zinātnieku un studentu, bet arī ražotāju vidū.
Pārtikas Institūta (PI) zinātnieki, docētāji un studenti ik gadu rada desmitiem jaunus un zinātniski pamatotus pārtikas produktus. Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultāte (LPTF) ir vieta, kur notiek inovatīvu produktu un tehnoloģiju izstrāde zinātnieku un uzņēmēju ciešā sinerģijas procesā. Pārtikas nozare šodien ir ļoti mainīga un dinamiska, to nosaka dažādi ārējie apstākļi – mainīgais klimats, jaunas izejvielas, prasības, lai rūpētos par apkārtējo vidi, patērētāju pārtikas patēriņa un veida maiņa. Patērētāju un ražotāju vēlmes ir mūsu lielākais izaicinājums un ikdienas darbs, kurā iesaistās studenti jau no pirmajiem kursiem. Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātē Tevi sagaida saistošas studijas un radošs praktiskais darbs sadarbībā ar ražotājiem, studiju laikā radītie produkti var nokļūt veikalu plauktos un pārsteigt un iedvesmot pircējus. Esi viens no mums un kļūsti par pārtikas produktu radītāju! Aizvien aktuālāki kļūst jautājumi par ilgtspēju un resursu efektīvu izmantošanu, kur būtisku ieguldījumum sniedz Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) zinātnieki, mācībspēki un doktoranti.
IERAKSTS
Programma
10:05 - 10:15
Izaicinājumi inovācijām pārtikā
LBTU ir pārtikas speciālistu izglītošanas centrs Latvijā, inovāciju un ideju virzītājs pārtikas tehnoloģijās. Zinātne un prakse ikdienā, studentu darbos, zinātnieku un ražotāju sadarbībā, topot plaša patēriņa, patērētāju iecienītiem un garšīgiem produktiem! Paveiktais iedvesmai!


10:15 - 10:25
“Ieraugi maizes ierauga raksturu”
Tu ieraugi Tas ir tāds raugs, kas Tevi pēkšņi ierosina, pamodina. Raug!

Tas, tas ieraugs, kas varbūt bija Tev tieši vajadzīgs. Mājās kaut kas tāds
droši vien ar Tevi nebūtu noticis, te nu Tev bija
jāierodas un - jāierauga!

Tieši tas. Tieši šitas Tev bija vajadzīgs. Varbūt tikai mirklis. Bet Tāds,
kas visu mūžu paliek prātā......

To nevar zināt - kur un kad. Un kāpēc. Vienkārši - jābrauc. J
āmācās
Ieraudzīt To, kas Tev.
Tikai Tev.
/I.Ziedonis, 1999/
10:25 - 10:35
Zirņu proteīna koncentrāta izmantošana krēmsiera alternatīvas izstrāde
Pākšaugu koncentrāta izmantošana krēmsiera alternatīvas izstrādei un par pakšaugu garšas samazināšanas iespējam, kā vienu no risinājumiem piedāvājot fermentāciju.
10:35 - 10:45
Sadarbības iespējas LBTU Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centrā
Iespējas radīt inovatīvus, eksportspējīgus un nozarei būtiskus produktus izmantojot jaunatvērtā LBTU "Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centra" iespējas un materiāli tehnisko bāzi.
10:45 - 10:55
Saldēts deserts onkoloģijas pacientu uztura papildināšanai
Onkoloģija ir viens no vadošajiem nāves cēloņiem pasaulē, ik gadu sirgstošo indivīdu skaits pieaug. Pacientiem ar onkoloģiskām saslimšanām ir paaugstināts enerģijas patēriņš un vajadzība pēc olbaltumvielām, un to uztura papildināšanai piemērotu pārtikas produktu trūkst. Pietiekama olbaltumvielu satura iekļaušanu šādā produktā apgrūtina to putu veidošanas spējas. Tās var samazināt, produktam pievienojot taukus, bet dažādiem tauku avotiem var būt atšķirīga ietekme uz putu veidošanos. Tādēļ maģistra darba ietvaros tika izstrādāts onkoloģijas pacientu uztura papildināšanai piemērots saldēts deserts, kam pētītas uzputojamības un citu kvalitātes rādītāju izmaiņas, izmantojot kokosriekstu un rīsu kliju eļļu dažādās proporcijās.

Tiks prezentēts izstrādāts onkoloģijas pacientu uztura papildināšanai piemērots saldēts deserts, kam pētītas uzputojamības un citu kvalitātes rādītāju izmaiņas, izmantojot kokosriekstu un rīsu kliju eļļu dažādās proporcijās.
10:55 - 11:05
Tirgus pētījums par pārtikas produktu piedāvājumu diabēta pacientiem
Veikts pētījums par Latvijas tirgū pieejamajiem produktiem, kuri piemēroti cilvēkiem ar cukura diabētu. Kopumā analizēti 92 produkti no 19 valstīm un ir izvērtēta produktu enerģētiskā un uzturvērtība, kā arī tas kādi saldinātāji tiek izmantoti. Visvairāk no pieejamajiem produktiem ir no Spānijas (30,4%), tad seko Beļģija (14,1%) un Vācija (9,8%). Ir pieejamas četras produktu grupas - dzērieni, miltu produkti, piena produkti un sldumi.
11:10 - 11:20
Aitas, to misija uz zemes
Prezentācijā tiks sniegts ieskats aitu audzēšanā Latvijā, par to, kāda ir aitu produkcija, tās nozīme mūsu ikdienā un pētījumiem, kas tiek veikti, lai stiprinātu nozares konkurētspējas.
11:20 - 11:30
Ilgtspējīgs iepakojums – izaicinājumi un iespējas
Iepakojumam ir būtiska loma, tomēr mūsdienās bieži iepakojumu izmatojam daudz par daudz. Kādi ir fakti? Kādi risinājumi? Kur ir balanss starp iepakojuma funkcionalitāti, nepieciešamību un minimālismu , kā arī derīguma termiņu saglabāšanu un ilgtspēju.

11:30 - 11:40
Zero waste kultūras veicināšana pārtikas ražošanas nozarē
Prezentācijā tiks sniegts ieskats Erasmus+ projekta "Bezatkritumu pieejas veicināšana pārtikas sektorā" pētījumu rezultātos, kuri izmantojami atkritumu apsaimniekošanas prasmju attīstīšanai pārtikas sektora uzņēmumu darbiniekiem un profesionālās izglītības iestāžu studentiem. Projekta ietvaros LBTU pētnieki sadarbībā ar Turcijas, Lielbritānijas, Spānijas, Itālijas un Lietuvas partneriem izstrādājuši un aprobējuši profesionālu apmācību programmu, kas izmantojama zero waste kultūras ieviešanai pārtikas sektora uzņēmumos un profesionālās izglītības iestādēs.
11:40 - 11:50
Urbānās lauksaimniecības loma inovāciju veicināšanā
Inovācijas ir kļuvušas par teju priekšnoteikumu mūsdienu attīstībai, tās ne reti tiek virzītas kā kvalitātes nosacījums un konkurētspējas kritērijs kā ekonomikas, tā sociālajos un vides aspektos. Urbānā lauksaimniecība ir prakse ar senu vēsturi, kas spējusi pielāgoties pilsētvides sociālekonomiskajām izmaiņām, inovējot prakses pieejas un arī funkcijas. 21.gadsimtā urbānā lauksaimniecība ir platforma dažāda līmeņa inovācijām, sākot no tehnoloģiskajām telpas adaptācijai un uzņēmējdarbībai līdz pat inovatīvu pieeju veidošanai sociālās kohēzijas veicināšanā.
11:50 - 12:00
Inovatīvi aļģu izmantošanas risinājumi
Aļģu kā resursa izmantošana Latvijā ir zinātniska, komerciāla un ilgtspējīga. Tās bieži vien "nesaprot" viena otru. Vai inovatīva pieeja aļģu resursu izmantošanai var apvienot šīs trīs dimensijas?
12:00 - 12:10
Digitalizācija pārtikā
Digitālie rīki, viedierīces, 'domāšanas mašīnas' un citi risinājumi... Vai kas tāds sastopams arī pārtikas nozarē? Kur dažādi digitalie risinājumi iezīmējas pārtikas produktu ražošanā, pētniecībā un / vai tas ietekmē patērētāju, kā tas maina mūsu ikdienu.
12:10 - 12:30
DISKUSIJAS un SEMINĀRA NOSLĒGUMS
Diskusijas brīvā formā ar dalībnieku iesaisti.
Organizē