Dažādību var sekmēt arī sen atklātas, bet, ar laiku zaudējot popularitāti, zināmas lietas. Strauji pieaugot iedzīvotāju skaitam un agroklimatisko izmaiņu kontekstā, pieaug pieprasījums ilgtspējīgi ražot barojošu, veselīgu pārtiku. Eiropā daudzi ar uzturvielām bagāti pārtikas produkti netiek plaši audzēti un patērēti, neraugoties uz to piemērotību reģiona klimatam un videi un dzīvotspēju ilgtspējīgai ražošanai ar mazākiem resursiem. Nepietiekami izmantoti kultūraugi, kas ir izturīgi pret stresu, piemēram, rudzi un zirņi, var nodrošināt galvenās barības vielas un uzlabot uzturu un ar uzturu saistīto slimību risku. Šādām sugām ir sena audzēšanas vēsture, taču tās netiek izmantotas dažādu iemeslu dēļ. Tāpēc, apvienojot kvalificētu un starpdisciplināru tīklu un izmantojot novatorisku, starpnozaru un daudzdisciplīnu pieeju, 18 valstu zinātnieki apvienojušies darbībai starptautiskās sadarbības atbalsta programmas (COST) akcijā DIVERSICROP.
Mērķis ir analizējot Eiropas nepietiekami izmantoto kultūraugu dziļo vēsturi, izprotot kultūraugu sēklu ģenētisko daudzveidību un pielāgošanos klimata pārmaiņām, analizēt pašreizējās reģionālās tendences pārtikas produktu patēriņā un, iesaistot valstu un ES politikas veidotājus un galvenās ieinteresētās personas, atdzīvināt daudzveidīgu augkopību, lai maksimāli palielinātu Eiropas lauksaimniecības ilgtspējības ietekmi.