27.02.2020. - CETURTDIENA

Vidzemes inovāciju konference "Atbildīga inovācija"

Vidzemes koncertzāle Cēsis, Raunas iela 12, Cēsis
09:00 - 18:30
Kontaktpersona:
Ineta Tauriņa

REĢISTRĒŠANĀS SLĒGTA.

Ja vēlaties pieteikties gaidītāju rindā, rakstiet uz Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. 

 

Inovācijai piemīt “darīt labu” raksturs. Pielietojot inovāciju gudri, var radīt produktus, pakalpojumus un tehnoloģijas, kas ne tikai risina vai atrisina, bet, kas arī saudzē un uzlabo.  

Ar inovāciju var labot esošos produktus un pakalpojumus, ar to var radīt alternatīvus risinājumus vai novērst nelabvēlīgu ietekmi uz dabu, veselību un labsajūtu ilgtermiņā. Inovācija vienlaikus var būt gan galaprodukts, gan instruments.

Inovācija var palīdzēt risināt dažādas problēmas, tai skaitā arī tās, kas šobrīd ir saistītas ar planētas Zeme pastāvēšanu. Rīcības, lai apturētu klimata pārmaiņas, ir prioritāte visā Eiropā, katrā valstī, katrā kopienā – atlikt nevar! Tas jāpatur prātā ikvienam – gan patērētājam, gan ražotājam, gan zinātniekam.

Vidzemes inovāciju nedēļas ietvaros jau otro gadu Vidzemes plānošanas reģions organizē inovāciju konferenci. Arī 2020. gadā rosinām vidzemniekus stiprināt inovāciju garu, taču vēlamies, lai inovācijām bagātā vide, kurā mūsu inovatori radīs jaunus produktus un pakalpojumus, būtu gudru lēmumu, atbildīgas rīcības un ilgtspējīgu risinājumu piepildīta.

Tāpēc šogad inovāciju konferencei dots nosaukums “Atbildīga inovācija”.

Kā vidzemniekiem iet ar inovācijām? Ko mēs jau protam, ar ko esam pārsteiguši pasauli?

 

Konferences piedāvājumā:

KULINĀRĀ JAUNRADE. BIOMASA. MEŽISTRĀDES ATLIEKAS. ENERĢIJAS PATĒRIŅŠ ĒKĀS. VIEDA PAŠVALDĪBA. INOVATĪVA VIDE. PĀRTIKAS INOVĀCIJAS. VĒRTĪBU ĶĒDE.

 

Konferences ietvaros tiks organizētas arī trīs paralēlās sesijas. Klausītājiem tiek piedāvāts brīvi izvēlēties sev interesējošās tēmas visās trīs sesijās – pēc katras eksperta uzstāšanās tiks dots laiks, lai klausītāji nepieciešamības gadījumā dotos noklausīties sev saistošu tēmu kādā no pārējām sesijām.

 

Programma
09:00 - 09:30
Reģistrācija un kafija

Iestiprināšanās pirms sarunām par un ap inovāciju.

09:30 - 09:40
ATKLĀŠANA. Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja Hardija Venta uzruna

Esiet sveicināti Vidzemes inovāciju nedēļā, kas notiek jau otro reizi, lai spēcinātu vidzemnieka inovāciju garu!

09:45 - 10:05
IEVADRUNA. Latvijas uzņēmēji un inovācijas.

Zane dalīsies pieredzē gan par situāciju Latvijas tirgū attiecībā uz uzņēmumu spēju “inovēt”, gan skaidros iemeslus, kāpēc tas notiek un kādi ir galvenie pamatprincipi, lai tas notiktu.

10:10 - 10:30
IEVADRUNA. Gastronomija pāri robežām.

Gundega stāstīs savu redzējumu par gastronomisko jaunradi, gastronomiskajām performancēm un to, kā izdodas izveidot pārsteigumiem bagātus svētkus gan Latvijā, gan ārvalstīs, izmantojot Latvijas garšas, produktus un sadarbību ar Latvijā atzītiem šefpavāriem.

10:35 - 10:55
IEVADRUNA. Jaunu produktu radīšana no ražošanas atlikumiem. SIA "Labas saknes" piemērs.

No Latvijā izaugušiem burkāniem spiežam sulu un no burkānu biezumiem gatavojam gan veselīgas uzkodas (čipsus), gan konfektes. Burkānu biezumi ir pat vērtīgāki par sulu no uzturvērtības viedokļa. Mūsu ražošanas procesā praktiski nerodas atkritumi.

11:00 - 11:20
IEVADRUNA. Energoefektīva ēku pārvaldība: labā prakse.

"Esmu vienmēr iestājusies par labāku un zaļāku nākotni. Enerģētika ir sektors, kas tieši ietekmē mūsu dzīves kvalitāti un to kāda pasaule būs rīt. Klimata pārmaiņu laikā, energoresursu efektīvai lietošanai ir jābūt prioritātei. Energoefektivitāte ļauj samazināt energoresursu patēriņu, nepazeminot cilvēku dzīves kvalitāti, bet gan pretēji – to uzlabojot; un zināšanas gudrā ēku apsaimniekošanā ļauj ievērojami samazināt energoresursu patēriņu bez lieliem ieguldījumiem."

11:25 - 11:40
Pārtraukums

Laiks nelielām sarunām un kafijai.

11:40 - 15:40
PARALĒLĀS SESIJAS (ar pusdienu pārtraukumu no plkst.12:40 līdz 13:40)

Konferences ietvaros tiks organizētas trīs paralēlās sesijas. Klausītājiem tiek piedāvāts brīvi izvēlēties sev interesējošās tēmas visās trīs sesijās – pēc katras eksperta uzstāšanās tiks dots laiks, lai klausītāji nepieciešamības gadījumā dotos noklausīties sev saistošu tēmu kādā no pārējām sesijām.

 

DETALIZĒTAS SESIJU PROGRAMMAS SKATĪT ZEMĀK.

11:40 - 15:40
Paralēlā sesija#1 "Bioekonomikas inovācijas pārtikas ražošanā un gastronomijā"

Sesijas “Bioekonomikas inovācijas pārtikas ražošanā un gastronomijā”  mērķis – veicināt ideju un pieredzes apmaiņu par inovāciju iespējām pārtikas, aprites  ekonomikas, bioekonomikas , gastronomijas jomā.  Pašmāju un ārvalstu eksperti un tēmas zinātāji piedāvās savu redzējumu, diskutēs un atbildēs uz jautājumiem. Sesiju aicināti apmeklēt pārtikas nozares mazo un vidējo uzņēmumu pārstāvji un pārstāvošās organizācijas. Sesijas laikā notiks arī projekta "Livonijas kulinārais ceļš" dalībnieku reģionālais tīklošanās un jaunu kontaktu veidošanas pasākums.

Sesijas moderators: Kristaps Ročāns

 

Sesijām angļu valodā tiks nodrošināts tulkojums uz latviešu valodu!

 

 

SESIJAS PROGRAMMA

 

11:40-12:10

Biomasas pārstrādes iespējas augstas pievienotās vērtības produktos - biorafinēšanas inovācijas (Johannes Kisser, Alchemia-Nova tehniskais direktors)

 

12:10-12:40

Bioekonomikas inovācijas gastronomijā. Māris Jansons, šefpavārs KEST

 

12:40-13:40

Pusdienas

 

13:40-14:10

Aprites bioekonomikas inovatīvi piemēri un biznesa modeļi Baltijas jūras Reģionā.

Ants-Hannes Viira, Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes Ekonomikas un sociālo zinātņu institūts

 

14:10-14:40

Biomasas pārstrāde uz augstas pievienotās vērtības produktiem -  meža ogu inovatīvas pārstrādes iespējas: zinātnes un industrijas sadarbība. Dr. Pekka Kilpeläinen, Oulu Universitātes Kajaani konsorcija mērījumu tehnoloģiju laboratorija

 

14:45-15:40

Paneļdiskusija. Pārtikas inovācijas – iespējas un izaicinājumi 

Piedalās: Dr.Pekka Kilpeläinen, šefpavārs Māris Jansons (KEST), Gundars Skudriņš (VRI), Jānis Garančs (SIA Aloja-Starkelsen), Johannes Kisser (Alchemia Nova)

 

11:40-15:40

Igaunijas - Latvijas programmas projekta "Livonijas kulinārajā mantojumā balstīta tūrisma produkta izveide un popularizēšana" reģionālais tīklošanās un jaunu kontaktu veidošanas pasākums

11:40 - 15:40
Paralēlā sesija#2 "Resursu ilgtspējīga izmantošana. Aprites ekonomikas un dizaina principi"

Sesijas “Resursu ilgtspējīga izmantošana. Aprites ekonomikas un dizaina principi” mērķis ir iepazīstināt sesijas dalībniekus ar aprites ekonomikas un dizaina pamatprincipiem, kā arī praktiskiem piemēriem, lai veicinātu resursu ilgtspējīgu izmantošanu, t.sk. mežistrādes pārpalikumu gudru izmantošanu. Īpaši aicināti piedalīties mazo un vidējo uzņēmumu pārstāvji, publiskā sektora organizācijas, kas strādā ar dabas resursu apsaimniekošanu, apstrādi un realizēšanu.

 

Sesijas moderatore: Jana Simanovska

 

SESIJAS PROGRAMMA

 

 

 

APRITES EKONOMIKA UN EKO-INOVĀCIJAS

 

11:40-12:15

Aprites ekonomika kā nepieciešamība un inovāciju virzītājspēks. Jana Simanovska, projekta eksperte biedrībā Ekodizaina kompetences centrs 

 

 12:15-12:40

Aprites principi meža ekosistēmā. Bioekonomikas jomas pētījumi Latvijas Valsts mežzinātnes institūtā "Silava". Dagnija Lazdiņa, vadošā pētniece, LVMI Silava

 

Bioekonomikas risinājumi lauku apvidiem. Holger Gerdes, BE-Rural pārstāvis, Ekoloģijas institūts, Berlīne, Vācija (prezentācija angļu valodā)

 

 12:40-13:40 Pusdienas
   
 

 

APRITES DIZAINS. LIETOTĀJU PERSPEKTĪVA

 

13:40-14:10

Atbildība, dizains un iespējas. Aija Freimane, vadošā pēcdoktorantūras pētniece dizainā, asociētā profesore, Latvijas Mākslas akadēmija

 

14:10-14:25

Mežistrādes atlieku izmantošana augstas pievienotās vērtības produktu radīšanai. Ojārs Polis, zinātniskais darbinieks, LVMI Silava

 

14:25-14:40

No idejas līdz produktam. Pieredzes stāsts mežizstrādes atlieku izmantošanai biznesa attīstīšanā. Ernests Moisejs, vadītājs AS Biolat

 

   
 

 

MEISTARKLASE. APRITES EKONOMIKA UZŅĒMĒJDARBĪBĀ.

 

14:45-15:40

Jauni uzņēmējdarbības modeļi aprites ekonomikāJana Simanovska, projekta eksperte biedrībā Ekodizaina kompetences centrs 

 

 

11:40 - 15:40
Paralēlā sesija #3 "Inovatīvo pakalpojumu attīstība publiskajai pārvaldei"

 

Mūsdienās publiskā sektora risināmo izaicinājumu klāsts paliek aizvien sarežģītāks, tādēļ svarīgi, ka iestādēm ir zināšanas un prasmes tos risināt. Lai publiskie pakalpojumi kļūtu tikpat mūsdienīgi un kvalitatīvi kā privātā sektora piedāvātie, iestādēm jāmācās domāt un rīkoties citādāk.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) un Valsts kancelejai (#GovLabLatvia) ir redzējums, kā publiskajā pārvaldē arvien vairāk iedzīvināt inovācijas.

 

Ar ko sākt? Kas nepieciešams, lai iestāde kļūtu uz lietotāju vērsta un spētu inovēt? Kāda ir vadītāju loma inovācijas vides attīstībā? Kas ir viedi risinājumi publiskajos pakalpojumos?  Vai digitalizācija ir vienīgā atbilde valsts pārvaldes pakalpojumu uzlabošanā, kā atrast pareizos ceļus?

Uz šiem un citiem svarīgiem jautājumiem tiks meklētas atbildes praktiskās darbnīcās. Tiks apskatīti veidi, kā attīstīt inovācijas vidi savā iestādē, kā pašvaldībām nonākt līdz viediem risinājumiem pakalpojumu sniegšanā.

 

Sesijā jautājumus aktualizēs Laura Dimitrijeva (#GovLabLatvia) un Margarita Krišlauka (VARAM).

 

Laura Dimitrijeva (#GovLabLatvia, Valsts kancelejas inovācijas laboratorija) piedāvās aplūkot sekojošus jautājumus: Kā attīstīt inovācijas vidi savā iestādē? Mūsdienās publiskā sektora risināmo izaicinājumu klāsts paliek aizvien sarežģītāks, tādēļ svarīgi, ka iestādēm ir zināšanas un prasmes tos risināt. Lai publiskie pakalpojumi kļūtu tikpat mūsdienīgi un kvalitatīvi kā privātā sektora piedāvātie, iestādēm jāmācās domāt un rīkoties citādāk. Ar ko sākt?

 

Margarita Krišlauka (VARAM) aktualizēs:

Valsts pārvaldes pakalpojumu vide  strauji transformējas ne tikai digitāli, bet arī pieejā pakalpojumu plānošanā un izstrādē. Pakalpojumiem jākļūst proaktīviem, lietotājorientētiem, koordinētiem, pieejamiem iestājoties noteiktai dzīves situācijai bez nepieciešamības pieprasīt tos. Kā lai sasniedz šos saprotamos, bet ne tik vienkārši īstenojamos mērķus? Ar ko sākt? Kā strukturēti domāt, kādi pakalpojumi konkrētā dzīves situācijā ir nepieciešami, kam tie ir nepieciešami, kādā veidā tie nepieciešami, kādi resursi pašvaldībai ir jāinvestē?  Lai labāk izprastu pieeju kā efektīvi plānot un organizēt pakalpojumu, darbnīcā praktiski izspēlēsim piemērus, kā no lietotāju vajadzībām nonākt līdz pakalpojumam, kas ir veidots kopā ar lietotāju, ir ērts lietošanā un pilda savu uzdevumu. 

 

Sesijas moderatore: Lilita Sparāne

 

Sesijā īpaši priecāsimies redzēt publiskā sektora pārstāvjus, jo īpaši pašvaldību speciālistus.

 

SESIJAS PROGRAMMA

 

11:40-11:55

Enerģijas patēriņa datu monitorings – instruments prasmīgai ēkas apsaimniekošanai. Mārtiņš Kaļva, projekta “LowTEMP” eksperts

 

12:00-12:15

Ceļā uz viedākām Cēsīm. Kārlis Pots, Cēsu pašvaldība

 

12:20-12:35

Atvērto datu loma uzņēmējdarbībā un pašvaldībās. Einārs Garoza, Valsts #196

 

12:35-12:40

 

Reģionālās inovāciju sistēmas. Varis Putniņš, projekta LARS vadītājs un vecākais konsultants, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM)

 

12:40-13:40

 Pusdienas

 

13:40-14:40

Kā attīstīt inovācijas vidi savā iestādē? Laura Dimitrijeva, #GovLabLatvia, Valsts kancelejas inovācijas laboratorija

 

14:45-15:40

Ceļa karte pašvaldībām viedo pakalpojumu sniegšanā. Margarita Krišlauka, vecākā eksperte, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM)

 

15:40 - 16:00
Pārtraukums

Laiks nelielām sarunām un kafijai.

16:00 - 17:00
PĀRSPRIEDUMI "Ko darīsim tālāk?"

Kas ir tās lietas un risinājumi, kas var noderēt tālākam ikdienas darbam gan MVU attīstībā, gan publiskajā sektorā. Pārspriedumi par dzirdēto konferencē un paralēlajās sesijās.

Paneļdiskusijā piedalās pārstāvji no Vidzemes plānošanas reģiona, vairākām ministrijām un citām valsts līmeņa organizācijām, kā arī uzņēmēji.

17:00 - 18:30
Tīklošanās un sarunas (kafija, uzkodas)

Laiks iepazīties, apspriest un vienoties.