26.02. - TREšDIENA

Saglabāsim savu gastronomisko mantojumu — audzēsim Latvijā radītās kartupeļu šķirnes

Lai piedalītos pasākumā, iepriekš jāreģistrējas
Klātienē
Lielstraupes pils, Straupe, Straupes pagasts, Cēsu novads
15:00 - 18:00
Kontaktpersona:
Rudīte Vasile
Kad pērnā gada rudenī Slow Food Straupe tirdziņā pēc tirdziņa rīkotāju ielūguma ar kartupeļu šķirņu stendu ieradās zinātnieces no Priekuļiem, no Agroresursu un ekonomikas institūta, pircēju interese bija tik liela, ka visa atvestā produkcija tika izpirkta pusstundas laikā. Kartupeļi, kuru šķirņu nosaukumos lasāms – Priekuļu "Agrie Dzeltenie", "Lenora", "Prelma", "Gundega", "Mandaga", "Imanta", "Brasla", "Magdalena", daudziem uzvēdīja sentimentālas atmiņas par vectēva stādītajiem kartupeļiem, rudens talkām un ugunskurā ceptiem bumbuļiem. Savukārt citus pārsteidza neierastā kartupeļu dažādība.
“Jo ilgāk strādāju ar kartupeļiem, jo vairāk novērtēju to daudzveidību”, saka institūta vadošā pētniece, PhD. Ilze Dimante, kura ir pārliecināta, ka Latvijā, tāpat kā Rietumeiropā, Amerikā un Austrālijā, kartupelis pamazām piedzīvos savu renesansi. Ilze drosmīgi nes vēstījumu, ka vietējās šķirnes ir valsts suverenitātes garants, bet katru gadu iestādīti kartupeļi sniedz būtisku ieguldījumu valsts drošībā.
 
Pēcpusdiena Lielstraupes pilī iecerēta kā saruna, viedokļu apmaiņa starp pētniecēm, PhD. Ilzi Dimanti un viņas kolēģi, kartupeļu selekcionāri Dr.agr. Ilzi Skrabuli, un kartupeļu audzētājiem - gan konvencionālo, integrēto un bioloģisko saimniecību zemniekiem, mazdārziņu īpašniekiem un arī tiem, kas kartupeļus mēdz stādīt puķu kastē uz balkona.
Cik lielai jābūt pārliecībai par veiksmīgu iznākumu, uzdrošinoties savā saimniecībā stādīt Latvijā radītās kartupeļu šķirnes laikā, kad Latvijas laukos tiek audzēti sēklas kartupeļu vairāk kā pussimtam citās zemēs veidotu šķirņu? Kādas ir vērtīgākās senākās vietējās kartupeļu šķirnes? Kas nosaka to vērtību? Kādas kvalitātes tiek attīstītas jaunākajām šķirnēm? Tie ir tikai daži ievadjautājumi paredzamajai domu un pieredzes apmaiņai.
Sarunas gaitā Slow Food Latvija pavāru asociācijas biedre Baiba Smilga piedāvās vairāku Priekuļos radīto šķirņu kartupeļu degustāciju, ļaujot salīdzināt krāsu, miltainību, garšu un arī citas kvalitātes, kas iedvesmotu atrast sev tīkamāko šķirni arī audzēšanai.
Uz pēcpusdienu īpaši aicinātas jaunās zemnieku ģimenes, ņemot līdzi arī bērnus. Mazajiem būs sava kartupeļu spēļu istaba.
Programma
15:00 - 15:40
Ieraudzīt kartupeļa vērtību
Cik daudz apņēmības mums vajadzīgs, lai izdotos saglabāt Latvijā radītās kartupeļu šķirnes? Vai spējam novērtēt kartupeļa kultūrvēsturisko, kulināro un uzturvērtību? Kāpēc nepieciešams saglabāt kartupeļu šķirņu daudzveidību? Vai šķirņu daudzveidības saglabāšanu var apvienot ar ekonomiski veiksmīgu saimniekošanu laukos?

15:40 - 16:30
Nebaidāmies eksperimentēt
Kas nosaka populārāko vietējo selekcionāru radīto kartupeļu šķirņu kvalitātes? Vai svarīgi pārzināt šķirnes, ko stādām piemājas dārzos? Ar ko modernās šķirnes atšķiras no tautas šķirnēm un agrākos laikos selekcionētajām? Kāpēc vajadzīga sertificēta kartupeļu sēkla un cik bieži jāveic kartupeļu atveseļošana? Kāda nozīme ir kartupeļu mīkstuma krāsai?

16:30 - 17:00
“Vai kartupeļu vaga var kļūt par zemnieka zelta āderi”

Kartupeļa veiksmes stāsti no Ziemeļvalstīm un pasaules.

Organizē