Pievienots: 19.02.2021.

VARAM rīkos diskusiju par iespējām attīstīt viedās pašvaldības Latvijā

VARAM Eiropas Savienības fondu 2021.-2027.gada plānošanas perioda ietvaros īstenos jaunu aktivitāti “Viedās pašvaldības”, kas sniegs iespēju pašvaldībām kļūt par inovāciju pasūtītāju un lietotāju, efektivizējot un modernizējot savus pakalpojumus jaunos un inovatīvos veidos. Pašvaldības ir nozīmīgi preču un pakalpojumu patērētāji, kā arī plaša pakalpojumu klāsta nodrošinātāji. Tādi reģionālie un globālie attīstības izaicinājumi kā iedzīvotāju skaita samazināšanās, inovatīvu uzņēmumu zemais īpatsvars reģionos, esošo pašvaldības pakalpojumu klāsta “novecošanās”, augstas pašvaldību pakalpojumu izmaksas, kā arī klimata pārmaiņu radītie izaicinājumi liek meklēt jaunus veidus, kā pašvaldībām kļūt efektīvākām, modernākām un spējīgām reaģēt uz iedzīvotāju dažādajām vajadzībām.

VARAM valsts sekretāra vietniece reģionālās attīstības jautājumos Ilze Oša uzsver: “Pašvaldības ir vieni no būtiskākajiem pakalpojumu sniedzējiem tās iedzīvotājiem. Šī aktivitāte sniegs iespēju pašvaldībām pārskatīt savu pakalpojumu sniegšanas procesus, izvērtējot to vājās puses un piedāvājot kvalitatīvi un tehnoloģiski jaunus risinājumus pakalpojumu sniegšanai. Mainīgie apstākļi ir radījuši priekšnoteikumus, lai Latvijas pašvaldības, nevis pārņemtu citu valstu pieredzi, bet pašas definētu jaunus risinājumus un kļūtu par paraugu citiem. Vienlaikus, lai sasniegtu izmaiņas un rastu jaunus risinājumus, izšķiroša nozīme ir sadarbībai gan starp pašvaldībām reģionālā mēroga risinājumu veidošanai, gan starp pašvaldībām un pakalpojumu lietotājiem, kā arī pašvaldībām un potenciālo risinājumu attīstītājiem inovatīviem komersantiem un zinātniekiem. Pašvaldības kopīgiem spēkiem var panākt straujas un pozitīvas izmaiņas, ko mēs vēlamies veicināt arī ar jaunā Eiropas Savienības fonda perioda atbalstu.”

Lai iedvesmotu pašvaldības jaunām projektu idejām, VARAM pasākumā piedalīsies viedu un inovatīvu projektu īstenotāji sociālās aprūpes jomā – Rīgas domas Labklājības departaments, kas īsteno projektu “Viedās uzraudzības sistēmas nodrošināšana aprūpējamo klientu mājās” un komunālo pakalpojumu jomā – pētnieks dr.sc.ing. Kaspars Grīnbergs, kura risinājums ir īstenots Ogres novada bibliotēkā “Notekūdeņu iekšējās enerģijas izmantošana energoapgādē”. Tāpat seminārā piedalīsies zinātnieki, kas piedāvā jaunus risinājumus sabiedrības veselībai un drošībai – Latvijas Universitātes zinātnieki dr. fiz. Andris Jakovičs, dr. fiz. Jānis Virbulis un Jevgēņijs Teļečko, kuri informēs par jaunu projekta ideju “Drošās telpas sistēma Covid-19 inficēšanās risku samazināšanai”. VARAM pasākumā piedalīsies arī RTU pētījumu platformas “Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas” pārstāvji prof. Jurģis Poriņš un asoc.prof. Jānis Kampars, kas informēs par pētniecības platformas sniegtajām pētniecības un sadarbības iespējām jaunu projektu ideju attīstībai.

Aktivitāte “Viedās pašvaldības” ir iekļauta Reģionālās politikas pamatnostādnēs 2021.-2027. gadam, lai nodrošinātu atbalsta iespējas viedo risinājumu izmantošanai pašvaldībās to darbības efektivitātes uzlabošanai un to piemērošanai privātajā sektorā.

 

VARAM tiešsaistes pasākums būs skatāms 23. februārī no plkst. 13.00. šādās saitēs:

“Vidzemes inovāciju nedēļas 2021” tīmekļa vietnē http://innovation.vidzeme.lv/lv/pasakumi/2021-02-23/viedas-pasvaldibas-iespejas-un-izaicinajumi.html;

VARAM Youtube kanālā: https://youtu.be/wq7N_DK0Wok.

 

Pasākums būs skatāms bez iepriekšējas reģistrācijas.

 

Informāciju sagatavoja:
Sabiedrisko attiecību nodaļa
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālr. 20200305; 67026533,
e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
www.varam.gov.lv