28.02.2025. - PIEKTDIENA

Pārtika un lauksaimniecība LBTU — piedāvājums uzdrīkstēties

Lai piedalītos pasākumā, iepriekš jāreģistrējas
Tiešsaistē
10:00 - 13:00
Kontaktpersona:
Sandra Muižniece-Brasava
Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) — uzdrīkstēšanās, pārtikas inovāciju un ilgtspējīgu risinājumu virzītājspēks ne vien zinātnieku un studentu, bet arī ražotāju vidū.
Pārtikas Institūta (PI) zinātnieki, docētāji un studenti ik gadu rada desmitiem jaunus un zinātniski pamatotus pārtikas produktus. Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultāte (LPTF) ir vieta, kur notiek inovatīvu produktu un tehnoloģiju izstrāde zinātnieku un uzņēmēju ciešā sinerģijas procesā.

Pārtikas nozare šodien ir ļoti mainīga un dinamiska, ko nosaka dažādi ārējie apstākļi – mainīgais klimats, jaunas izejvielas, prasības, lai rūpētos par apkārtējo vidi, patērētāju pārtikas patēriņa un veida maiņa. Patērētāju un ražotāju vēlmes ir mūsu lielākais izaicinājums un ikdienas darbs, kurā iesaistās studenti jau studijas uzsākot. Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātē Tevi sagaida saistošas studijas un radošs praktiskais darbs sadarbībā ar ražotājiem, studiju laikā radītie produkti var nokļūt veikalu plauktos un pārsteigt un iedvesmot pircējus. Esi viens no mums un kļūsti par pārtikas produktu radītāju!

Aizvien aktuālāki kļūst jautājumi par ilgtspēju un resursu efektīvu izmantošanu, kur būtisku ieguldījumu sniedz zinātnieki, mācībspēki un doktoranti. Būtisku pienesumu dod arī zinātnieku un studentu iesaistīšanās projektos, piemēram,EIT Food Hub Latvija; Valsts pētījumu programmā “Zinātniski pamatoti risinājumi ilgtspējīgai pārtikas sistēmai Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanai (GreenAgroRes)"; Pākšaugu izmantošanas potenciāls alternatīvu piena produktu ražošanai, (LAD 51, Nr. 22-00-A01612-000016) un "LBTU institucionālās kapacitātes stiprināšana izcilībai studijās un pētniecībā" Pētniecības un attīstības granta "Bioaktīvo savienojumu novērtējums fermentētos piena produktos" (Nr. 5.2.1.1.i.0/2/24/I/CFLA/002, AF21) un "Ābolu un Ziemeļeiropas ogu etiķu fizikāli ķīmisko un bioloģiski aktīvo savienojumu sastāvs un to pielāgošana funkcionālu dzērienu izstrādei" (AF10) (2024-2025) ietvaros, kā arī DG7-Augu valsts dzēriena izstrāde no zirņu proteīna izolāta uztura papildināšanai pacientiem ar psihiskajiem traucējumiem (Līguma Nr. 3.2-10/201).
Programma
10:05 - 10:15
LBTU inovāciju virzītājs pārtikā
Jaunākais pārtikas izglītībā, pētniecībā un inovācijās LBTU jeb mācies no vakardienas, dzīvo šodienai, ceri uz rītdienu (A.Einšteins).
10:15 - 10:25
Izglītības partnerība
Par iespējām skolām un tehnikumiem sadarboties ar LBTU Pārtikas institūtu, lai veicinātu zināšanu un prasmju attīstīšanu pārtikas nozarē. Ļaujot skolēniem agrīni ielūkoties pārtikas nozarē un veicināt izpratni par nozares specifiku, sākot no profesijas līdz pat zinātnei.

10:25 - 10:35
Izaicinājumi produktu novērtēšanā, iesaistot dažāda vecuma patērētājus
Pārtiku ikdienā ikviens, un katrs zin kādiem kvalitātes kritērijiem tai jāatbilst. Lai labāk izprastu produktu kvalitāti un vērtēšanas principus, tiks dots ieskats par dažādu metožu izmantošanu vērtēšanā. Kas jāņem vērā iesaistot produktu vērtēšanā dažāda vecuma patērētājus. Ieskats par LBTU pieredzi produktu sensorajā novērtēšanā — iespējas un izaicinājumi.
10:35 - 10:45
Akvakultūra Latvijā
Akvakultūra ir svarīga Latvijas tautsaimniecībai, jo tā nodrošina vietējo zivju piegādi, samazinot atkarību no importa. Kā arī veicina zivju apstrādi un iegūst produktus ar pievienoto vērtību, kas tiek tirgotas plašākā tirgū. Tā arī veicina lauksaimniecības sektora diversifikāciju, radot jaunus darba vietas un attīstot reģionus. Turklāt akvakultūras nozare sniedz būtisku ieguldījumu eksporta potenciāla palielināšanā, stiprinot Latvijas ekonomikā.



10:45 - 10:55
EIT Food iespējas: Atbalsts inovācijām ilgtspējīgai pārtikas nākotnei
Ieskats par EIT Food piedāvātajām iespējām, kas veicina jaunu inovāciju un uzņēmējdarbības attīstību pārtikas nozarē. Tiks izcelti atbalsta veidi, piemēram, izglītojoša satura programmas, jaunuzņēmuma atbalsta programmas, projektu uzsaukumi un tīklošanās pasākumi Latvijā, Eiropā. Kā arī izkāstīta LBTU loma EIT Food kontekstā.
10:55 - 11:05
Drabiņas kā izejviela olbaltumvielu ieguvei
Alus ražošanas blakusprodukta potenciālā izmantošana olbaltumvielu ieguvei. Tiks analizētas dažādas ekstrakcijas metodes kopā ar ultraskaņas pirmsapstrādi, iegūta proteīna koncentrātu aminoskābju profila izvērtēšana un izstrādāta proteīna koncentrātu raksturīpašību un funkcionalitātes noteikšana.
Pētījums veikts Valsts pētījumu programmas “Zinātniski pamatoti risinājumi ilgtspējīgai pārtikas sistēmai Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanai (GreenAgroRes) ietvaros.


11:05 - 11:15
Drabiņu sastāva izvērtējums un biorafinēšanas iespēju izpēte jaunu produktu ieguvē
Prezentācijā tiks analizēts drabiņu sastāvs, īpaši pievēršot uzmanību olbaltumvielām, šķiedrvielām un bioaktīvajiem savienojumiem. Kā alus darītavu lielums un izmantotās tehnoloģijas ietekmē drabiņu sastāvu? Kādas ir drabiņu pielietošanas iespējas pārtikas nozarē? Kādus ilgtspējīgus un inovatīvus risinājumus šis resurss var piedāvāt? Pētījums veikts Valsts pētījumu programmas "Zinātniski pamatoti risinājumi ilgtspējīgai pārtikas sistēmai Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanai (GreenAgroRes)" ietvaros.
11:15 - 11:25
Izaicinājumi, iespējas un uzdrīkstēšanās piena produktu iepakošanā, lai veicinātu iepakojuma apritī
Mainoties iepakošanas nozarei, pārtikas produktu iepakošanā ir jāvieš būtiskas izmaiņas. Piena produktu iepakošanā izmantot pārstrādājamu iepakojumu ir izaicinājums. Ko darīt un kā sasniegt rezultātus, lai pielāgotos likumdošanas prasībām un jaunākajām tendencēm. Pētījums veikts Valsts pētījumu programmas “Zinātniski pamatoti risinājumi ilgtspējīgai pārtikas sistēmai Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanai (GreenAgroRes) ietvaros.


11:25 - 11:35
Egļu dzinumu izmantošana pārtikā - iespējas un izaicinājumi
Egļu dzinumi, Norway Karst.L., pēdējos gados ir kļuvuši ar vien populārāki, piedāvājot gan unikālu garšu, gan veselības ieguvumus, padarot tos par potenciāli vērtīgu sastāvdaļu pārtikas produktos. Lai gan egļu dzinumu izmantošana pārtikā piedāvā daudzsološu potenciālu, ir nepieciešams veikt rūpīgu izpēti to sastāvā.
11:35 - 11:45
Sūkalu pielietojums pākšaugu krēma ražošanā
Pētījumā analizēti trīs dažādi zirņu izolāti (maisījumā ar ūdeni un ar sūkalām )un salīdzinātas reologiskas īpašības, mikrobioloģiskā aktivitāte, fermentacijas pārtraukšana pie dažādiem pH, hidratācija pie vienas temperatūras un dažādiem laika periodiem. Pētījums veikts projekta: Pākšaugu izmantošanas potenciāls alternatīvu piena produktu ražošanai, LAD 51, projekta numurs 22-00-A01612-000016 ietvaros.
11:45 - 11:55
Pētījums par olbaltumvielu izmaiņām piena raudzēšanas laikā
Piena olbaltumvielu bioaktīvo savienojumu veidošanās, izmantojot dažādus ieraugus, ar mērķi uzlabot raudzētu piena produktu uzturvērtību un funkcionālās īpašības. Pētījums veikts "LBTU institucionālās kapacitātes stiprināšana izcilībai studijās un pētniecībā" Pētniecības un attīstības granta "Bioaktīvo savienojumu novērtējums fermentētos piena produktos" Nr. 5.2.1.1.i.0/2/24/I/CFLA/002, AF21 ietvaros.
11:55 - 12:05
Apstrādes metožu ietekme uz ēdamā kukaiņa - mājas circeņa olbaltumvielu sagremojamību in vitro.
Prezentācijā stāstīs par ēdamajiem kukaiņiem, to nozīmi pārtikas sistēmā, īpaši fokusējoties uz olbaltumvielām. Kāpēc ir svarīgi izvērtēt ne tikai olbaltumvielu saturu produktos, bet arī to sagremojamību? Ko nozīmē olbaltumvielu sagremojāmība un kādi ir tās ietekmējošie faktori?



12:05 - 12:15
Ābolu un  Baltijas reģiona ogu etiķu raksturojums 
Ābolu sidra etiķis jau izsenis ir zināms kā veselību veicinošs antimikrobiāls, antioksidatīvs, konservējošs līdzeklis, bet, gan pasaulē gan Latvijā etiķi tiek raudzēti arī no tādām izejvielām,kā avenēm, mellenēm, pīlādžiem un citām izejvielām. Šajā pētījumā apskatīti jānoģu, upeņu, ērkšķogu, tomātu, nātru un cidoniju etiķi, kā arī 4 dažādi ābolu etiķi.

Pētījums veikts atveseļošanas fonda projekta "LBTU institucionālās kapacitātes stiprināšana izcilībai studijās un pētniecībā" grants "Ābolu un Ziemeļeiropas ogu etiķu fizikāli ķīmisko un bioloģiski aktīvo savienojumu sastāvs un to pielāgošana funkcionālu dzērienu izstrādei" (AF10) (2024-2025) ietvaros.


12:15 - 12:25
Zirņu proteīna izolāta izmantošanas iespējas uztura papildināšanai pacientiem ar psihiskajiem traucē
Zirņu proteīna izolāts ir laba alternatīva kā uzlabot un papildināt uztura racionu, jo tas satur visas neaizvietojamās aminoskābes, daļēji neaizstājamās aminoskābes, ģenētiski nemodificēts, nesatur laktozes, glutēnu un ir piemērots vegāniem un veģetāriešiem. Aminoskābēm ir būtiska nozīme psihiatriskajā veselībā, jo tās piedalās hormonu un neirotransmiteru sintēzē, kas regulē uzvedības procesus. Neirotransmiteri ir iesaistīti daudzos fizioloģiskos procesos, tostarp kognitīvo funkciju regulēšanā, maņu uztverē un garastāvokļa regulēšanā. Optimāla aminoskābju uzņemšana ar pilnvērtīgu uzturu ir būtiska, lai uzlabotu vispārējo veselību, kognitīvās funkcijas un novērstu dažādus veselības stāvokļus, kas saistīti ar fizioloģiski atbilstošu aminoskābju uzņemšanu. Pētījums veikts sadarbībā ar LBTU iekšējo projektu LPTF, DG7-Augu valsts dzēriena izstrāde no zirņu proteīna izolāta uztura papildināšanai pacientiem ar psihiskajiem traucējumiem ( Līguma Nr. 3.2-10/201 no 13.11.2023).
12:25 - 12:35
Biorafinērijas potenciāls Latvijas mēslojumu inovācijās un lauksaimniecības attīstībā
Biorafinērijas sniedz jaunas iespējas Latvijas lauksaimniecībā, pārvēršot bioloģiskos atkritumus inovatīvos un efektīvos mēslojuma risinājumos. Šī pieeja ļauj uzlabot augsnes auglību un mazināt ietekmi uz vidi, vienlaikus sekmējot resursu ilgtspējīgu izmantošanu.

12:35 - 12:45
Bioreģioni: no zinātnieka pie studenta
Prezentācijas īss saturs: Paviam nesen ESAF zinātnieki ir sākuši pētīt un izzināt bioreģionu nozīmi ilgtspējīgā attīstībā. Pirms gada viņi uzdrīkstējās savas zināšanas un pieredzi nodot grupai starptautisku studnetu, kā intensīvu studiju kursu.

12:45 - 13:00
Jautājumi, diskusija un noslēgums
Jautājumi, diskusija un noslēgums.
Moderē: Sandra Muižniece-Brasava
Organizē