01.03. - PIEKTDIENA

Seminārs "Atvērtās zinātnes un inovāciju mijiedarbība"

Reģistrācija beigusies
Lai piedalītos pasākumā, iepriekš jāreģistrējas
Hibrīdpasākums
Cēsu iela 4, Valmiera
13:30 - 15:00
Kontaktpersona:
Zane Kudure
Atvērtā zinātne nozīmē brīvu piekļuvi pētniecības iespējām un rezultātiem, iesaistot ne tikai zinātniekus, bet arī sabiedrību pētniecībā un jauninājumu radīšanā. 2021. gadā UNESCO pieņemtajā Rekomendācijā par atvērto zinātni ir definētas atvērtās zinātnes vērtības – kvalitāte un integritāte, kopējs labums, taisnīgums un godīgums, daudzveidība un iekļautība.

Seminārā “Atvērtās zinātnes un inovāciju mijiedarbība” Vidzemes Augstskolā, Cēsu ielā 4, Valmierā 2024.gada 1.martā no plkst. 13.30 līdz 15.00 būs iespēja iepazīties ar Vidzemes Augstskolas pētnieku un sadarbības partneru pieredzi atvērtajā zinātnē. Semināra mērķauditorija ir gan pētnieki un studenti, gan aktīvi Vidzemes iedzīvotāji, kurus interesē iesaistīšanās pētīšanā, izzināšanā, jaunu ideju radīšanā un īstenošanā savā darbā, mājās, novadā.

Vidzemes Augstskolas docente, Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūta (HESPI) vadošā pētniece Linda Veliverronena sniegs ieskatu E3UDRES2 Ent-r-e-novators projekta partneru – St.Peltenes lietišķo zinātņu augstskolas Austrijā, Setubalas politehniskā institūta Portugālē, Timišuāras politehniskās universitātes Rumānijā, Ungārijas lauksaimniecības un dzīvības zinātņu universitātes, Lēvenas – Limburgas lietišķo zinātņu augstskolas Beļģijā un Vidzemes Augstskolas atvērtās zinātnes pieredzē, iesaistot sabiedrību zinātnes projektos.

Eiropas Universitāšu alianses E3UDRES2 ietvaros darba ņēmēji, pedagogi, pētnieki un inovatori-uzņēmēji tiek skatīti kā indivīdi, kuri risina problēmas, kuriem ir uzņēmēja un izzinātāja domāšanas veids, ar izteiktu sociālo un sociālās atbildības izjūtu un kuri savu enerģiju un pūles izmanto plašākas sabiedrības interešu labā.

Latvijas Universitātes asociētā profesore, LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta vadošā pētniece Signe Mežinska pievienosies semināram tiešsaistē, lai stāstītu par atbildīgas atvērtās zinātnes mācību materiālu izstrādi projekta ROSiE ietvaros. Attīstoties atvērtās zinātnes iespējām, jāveicina arī izpratne par pētniecības ētiku, atbildīgu rīcību ar informāciju un datiem. Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas atbalsta programmas Apvārsnis 2020 projekta ROSiE mērķis ir analizēt atvērtās zinātnes ētiskos aspektus un izstrādāt praktiskus instrumentus, lai iedzīvinātu pētniecības ētikas principus atvērtajā zinātnē un amatierzinātnē.

Seminārs norisināsies klātienē Valmierā, Cēsu ielā 4, un tam būs iespēja pievienoties arī tiešsaistē. Aicinām interesentus pieteikties līdz 29.februārim, aizpildot pieteikuma formu šajā saitē: ej.uz/atzin

Semināra koordinatores: Zane Kudure, ViA zinātniskā sekretāre, un Evita Lantrāte, ViA bibliotēkas direktore.
Organizē