01.03. - PIEKTDIENA

Kartupeļi vieno

Reģistrācija beigusies
Lai piedalītos pasākumā, iepriekš jāreģistrējas
Klātienes
Pils laukums 9, Cēsis (Cēsu Jaunā pils)
09:30 - 17:00
Kontaktpersona:
Ilze Dimante

Kartupeļi ir unikāls un spēcīgs simbols, kas vieno dažādus cilvēkus dažādos kontekstos. Tie ir ne tikai izcils un pieejams uzturvielu avots, bet ir būtiski ietekmējuši cilvēces attīstību pēdējās simtgadēs un pat radījuši veselu virzienu mākslā.

No Andu kalniem līdz globālam pārtikas drošības, kopienu noturības un mākslas simbolam – tāds kartupeļu ceļojums.

Pasākuma mērķis ir parādīt to, kā tik vienkāršs elements kā kartupeļi var būt centrālais aspekts, lai Cēsu Jaunajā pilī satiktos dažādu zinātnes un citu darbības jomu pārstāvji. Multidisciplināras konferences "Kartupeļu transcendence evolūcijā ārpus robežām” ietvaros ar lasījumiem uzstāsties selekcionārs, vēsturnieks, literatūrzinātnieks, uztura speciālists, kā arī  Jeffrey Allen Price no ASV – pasaulē pazīstams kā kartupeļu mākslinieks. Pasākuma otrajā daļā būs iespēja piedalīties J.A. Price vadītā meistardarbnīcā, radot savu kartupeļu mākslas darbu. Visas dienas garumā baudīsim neparastas uzkodas no dažām no Cēsu novada Priekuļos izveidotajām kartupeļu šķirnēm šefpavāra Ingmara Ladiga vadībā.

Pasākuma virstēma “Kartupeļi vieno” nav tikai skaļš sauklis. Kartupeļi ir tik draudzīgi aicinoši, ka pasākums izaudzis ārpus oficiālajām Inovāciju nedēļas robežām un 2. martā no 11:00 aicinām uz meistardarbnīcām ģimenēm Pasaules latviešu mākslas centrā (Lielā Skolas iela 6, Cēsis), kā arī un paplašinātu Jeffrey Allen Price lasījumu (angļu valodā) par kartupeļu ietekmi uz pasaules mākslu un kultūru. Pasākuma laikā kartupeļu mākslinieks ar lepnumu iepazīstinās ar neparastu kartupeļu tematikai veltītu filmu plakātu izstādi, kas iegūta no prestižās Think Potato Institute kolekcijas. Šajā izstādē ir iekļauts iespaidīgs vairāk nekā 80 filmu plakātu klāsts no dažādiem pasaules nostūriem, un šī izstāde izcels kartupeļu klātbūtni gan kino nosaukumos, gan tematikā (vairāk informācijas zemāk).

POTATOISM (kartupelisms?) - jēdziens, ko ASV mākslinieks Jeffrey Allen Price radīja 2003. gadā, pēta kartupeļa daudzpusīgo ietekmi mākslā, kultūrā un filozofijā. Potatoism parāda, kā kartupeļi mijiedarbojas un ietekmē daudzas cilvēku darbības jomas. Šī filozofija ietver gan kartupeļu kā uzturvielām bagāta pārtikas avota nopietnos aspektus, gan humoristisko pusi, bieži vien izmantojot smieklīgas formas kartupeļus kā joku. Kartupeļi ir kā visiem pieejams, saprotams un aicinošs ieejas punkts dažādu ideju attīstīšanai, kartupeļa bagātās vēstures un kultūras nozīmes svinēšanai un kopienu savienošanai.

Cēsu novads (konkrēti Priekuļi) ir cieši saistīti ar kartupeļiem – šeit 19. gs. vidū ierīkoti pirmie kartupeļu šķirņu izmēģinājumi, bet 1931. gadā uzsākta jaunu šķirņu veidošana (selekcija). Tāpēc šī ir vieta, kur svinēt svētkus, liekot centrā kartupeli.


Pasākumu līdzfinansē Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021-2027 projekts MainPotRe "Maintenance and scaling up potato growing and consumption heritage in Northern Baltic region to build up resilient communities", Agroresursu un ekonomikas intitūta Attīstības fonds un Cēsu Rajona lauku partnerība.

IERAKSTS
Programma
09:30 - 10:00
Ierašanās un reģistrācija
10:00 - 10:10
Multidisciplinārās konferences "Kartupeļu transcendence evolūcijā ārpus robežām” atklāšana
Konferences atklāšana un Pasaules kartupeļu kongresa vēstnieka, mūsdienu izcilā šosejas riteņbraucēja - olimpieša Toma Skujiņa sveiciens.
10:10 - 10:40
Kartupeļi - ceļš no Andu kalniem līdz globālai ietekmei uz cilvēces un ekonomikas attīstību
Par kartupeļu ceļojumu apkārt pasaulei un lomu Rietumu pasaules attīstībā, industrializācijā un cilvēku skaita pieaugumā. Par to, kā kartupeļi kļuvuši par globālu spēlētāju, veicinot valstu ekonomisko attīstību, un ir būtiska bada un nepilnvērtīga uztura samazināšanas programmu sastāvdaļa. Par daudzveidību kartupeļu sugas ietvaros
10:40 - 11:10
Ieskats dažu 20. gadsimta Latvijas kartupeļu selekcionāru-klasiķu dzīves gaitās
Ārvalstīs izglītojies, Vidzemē, Trikātas pusē saimniekojis, ar pasaules elpu savā darbā - tāds bija pirmais latviešu kartupeļu selekcionārs Pēteris Knape, kura aktīvā darbība noritēja 20. gadsimta pirmajā pusē.
Arī selekcionārs Vilis Gaujers nāk no Vidzemes, Zosēnu puses, pēc otrā Pasaules kara palicis Kurzemē, bet vēlāk daļu savu zinātnisko darbībi veicis Priekuļu selekcijas stacijā, kļūdams par vienu no izcilākajiem kartupeļu selekcionāriem mūsu vēsturē. Vairāku grāmatu par kartupeļiem autors, kuras arvien vēl ir viens no galvenejiem informācijas avotiem latviešu valodā.
11:10 - 11:40
Latvieša kartupeļi

Kartupeļi ir gluži vai neaptverams lauks, kaut Latvijas teritorijā ienākuši nemaz ne tik sen. Hercogs Jēkabs (1610 – 1682) centās tos ieviest, bet zemnieki spītīgi turējās pretim. Pēc nostāstiem tikai tad, kad muižas kartupeļu laukiem pielikuši sargus, zemniekiem radusies interese tos slepus izrakt un iestādīt savā dārzā. Latviešu valodā tiem ir pārdesmit nosaukumu, bagātība, kas reti kuram citam dārzenim dāvāta. Samērā plaši guvuši atspoguļojumu tautas ticējumos, arī vairākās spilgtās parunās un sakāmvārdos (Vai tupeņi vai nāve!; Tupeņam jau vārpu nesagaidīsi; Viens kartupelis vai divi, kad tik uz sava galdiņa). Pie uzvārdu došanas kādam gadījies arī uzvārds Kartupelis vai Tupenis, kas sākot ar 1920. gadiem, bet īpaši 1939. un 1940.g. nomainīti pret Rozi, Dzintaru, Klinti, Austrumu utml. Kartupeļu dēļ pat noticis dumpis 1841.g. Bebros.


Kartupelis ir bijusi iemīļota tēma latviešu māksliniekiem, sākot no Ādama Alkšņa, arī Ģedertam Eliasam, Aleksandram Štrālam, Hildai Vīkai, Franciskam Varslavānam, Jānim Kalmītem, Jānim Pauļukam, Jēkabam Bīnem, Intai Dobrājai un vēl daudziem citiem. Gandrīz vai vieglāk uzskaitīt, kas nav gleznojuši kartupeļus. To pašu var secināt arī attiecībā uz kartupeli literatūrā. Galvenā “varoņa” lomā diez vai, bet kā izteiksmīgs fons saistībā ar latviešu tradīcijām (tostarp talkām) tas ir klātesošs prozas darbos, kas publicēti pie visām varām. Dzejā gan piesardzīgāk. Pirmie, kas kartupeļa statusu paaugstināja, to poetizējot, bija Aleksandrs Čaks un Imants Ziedonis.

11:40 - 12:10
Kāpēc mīlēt un cienīt kartupeli
Kartupeli mēdz dēvēt par uztura spēkstaciju, jo tas nodrošina ar vitamīniem, minerālvielām un, arī ar uzturvērtīgām olbaltumvielām, kas nodrošina (sintezē, veido) ar visām neaizstājamām aminoskābēm. Kartupelis ir enerģijas augs, jo tā sastāvā ir arī ogļhidrāti, kā piemēram - ciete, tomēr, tā ciete ir ļoti neparasta. Un, kā kartupeļus izmantot, lai iegūtu labāko savam organismam? Skats no pārtikas un uzturzinātnes skatu punkta.



12:20 - 13:00
Kafija, uzkodas un sarunas
Kafijas pauze kopā ar šefu Ingmaru Ladigu un viņa meistarvariācijām ar kartupeļiem
13:00 - 13:40
Kartupeļi un iespējas tūrisma dažādošanā, vietējo kopienu stiprināšanā un bioreģiona veidošanā
Vai mēs esam gatavi kartupeļus pozicionēt kā vienu no magnētiem, ar ko varam pievilināt tūristus. Piemēri no visas pasaules un interaktīva domu apmaiņa kopā ar novada kartupeļu vēstnieci Sigitu Klētnieci. Par finansējuma piesaistes iespējām saimniecisko aktivitāšu dažādošanai pirmajā Latvijas bioreģionā stāstīs Cēsu rajons lauku partnerība pārstāve Kristīna Sprūdža.
13:40 - 14:30
Brief History of Potatoes in Art and Culture**
** lekcija notiks angļu valodā
Ņujorkā dzīvojošais Kartupeļu mākslinieks, POTATOISM koncepta radītājs lielu daļu savas radošās darbības veltījis lai pētītu apkopotu informāciju par kartupeļu ietekmi uz pasaules mākslu un kultūru. Šī būs neliela daļa no viņa 2 stundas garās lekcijas par šo tēmu, kuru pilnā apmērā varēs noklausīties 2. martā
14:30 - 15:00
Kartupeļu kulinārijas pauze
Kopā ar šefu Ingmaru Ladigu
15:00 - 17:00
Kartupeļu mākslas meistardarbīca kopā ar mākslienieku Jeffrey Allen Price no Ņujorkas
Kartupeļu mākslinieka vadībā ļausimies savai radošajai pusei
Organizē
Cēsu Rajona lauku partnerība