29.02. - CETURTDIENA

Produkta dzīves cikls un ekoloģiskās pēdas nospiedums

Reģistrācija beigusies
Lai piedalītos pasākumā, iepriekš jāreģistrējas
Klātienes
Purva iela 12a, Valmiera, LV-4201
14:00 - 17:00
Kontaktpersona:
Liene Krūmiņa
Valmieras koprades darbnīca DARE kopā ar Valmieras Attīstības aģentūru 29. februārī aicina gūt jaunas zināšanas par produkta dzīves ciklu un ekoloģiskais pēdas nospiedumu. Apmācību (semināra) mērķis ir aktualizēt šos divus svarīgos ilgtspējas faktorus, lai palīdzētu novērtēt un saprast esošo un nākotnes produktu ietekmi uz vidi.

Piedalīties aicināti uzņēmēji, mājražotāji, pašnodarbinātie, mākslinieki un radošie entuziasti, kā arī jebkurš cits interesents, kam rūp vides jautājumi produktu ražošanas procesā.

Pasākuma laikā būs iespēja uzzināt vairāk par videi draudzīgiem nosacījumiem produktu tapšanas gaitā. Kam pievērst uzmanību, kādas ir labās prakses un kā praktiski veikt produkta ilgtspējas kartēšanu?

Produkta dzīves cikls un ekoloģiskās pēdas nospiedums ir divi svarīgi faktori, kas palīdz novērtēt un saprast produkta ietekmi uz vidi. Šie divi faktori ir cieši saistīti, jo produkta dzīves cikls ietver visus posmus no izejvielu iegūšanas līdz produkta iznīcināšanai, un katrā posmā veidojas ekoloģiskais pēdas nospiedums.

Dažādība ir vēl viens svarīgs aspekts, kas ir saistīts ar produktu dzīves ciklu un ekoloģisko pēdas nospiedumu. Dažādība šajā kontekstā var attiekties uz diviem svarīgiem faktoriem:
  1. Materiālu dažādība:
    • Izvēloties un izmantojot dažādus materiālus ražošanā, ir iespējams samazināt nepieciešamību pēc dažādām izejvielām un tādējādi ierobežot dabas resursu izmantošanu;
    • Dabas dažādības saglabāšana ir svarīgs mērķis produktu ražošanas procesā, jo tā sniedz gan resursus, gan pakalpojumus, kuri ir nepieciešami ne tikai cilvēkiem, bet arī citiem organismiem.
  2. Produktu dažādība:
    • Dažādi produkti var nodrošināt lielāku izvēli patērētājiem un veicināt ilgtspējīgu patēriņu. Piemēram, ražošanas uzņēmumam piedāvājot dažādus produktus, ir iespējams sasniegt dažādās klientu vajadzības un veicināt ilgtspējīgu patēriņu;
    • Dažādi produkti var arī nozīmēt dažādus veidus, kā cilvēki izmanto resursus, tādā veidā novērtējot radīto ekoloģiskās pēdas nospiedumu. Piemēram, dažādi elektronikas ierīču ražošanas un izmantošanas veidi var radīt atšķirīgu ietekmi uz vidi.
Saskaņā ar ilgtspējīgas attīstības principiem, ir svarīgi izvērtēt dažādību gan materiālu izvēlē, gan produktu klāsta piedāvājumā. Tas palīdzēs samazināt vienpusēju atkarību no resursiem un veicināt resursu efektivitāti, kā arī nodrošināt, ka cilvēku un dabas resursu dažādība tiek saglabāta un cienīta. Visbeidzot, ilgtspējīgs produkts ietver saprātīgu līdzsvaru starp dažādību un ilgtspēju, lai mēs varētu saglabāt un nodrošināt labklājību gan pašreizējām, gan nākamajām paaudzēm.