27.02. - OTRDIENA

Seminārs "Daudzveidīga augkopiba"

Reģistrācija beigusies
Nav nepieciešams iepriekš reģistrēties
Tiešsaistē
11:00 - 12:00
Kontaktpersona:
Līvija Zariņa
Dažādību var sekmēt arī sen atklātas, bet, ar laiku zaudējot popularitāti, zināmas lietas. Strauji pieaugot iedzīvotāju skaitam un agroklimatisko izmaiņu kontekstā, pieaug pieprasījums ilgtspējīgi ražot barojošu, veselīgu pārtiku. Eiropā daudzi ar uzturvielām bagāti pārtikas produkti netiek plaši audzēti un patērēti, neraugoties uz to piemērotību reģiona klimatam un videi un dzīvotspēju ilgtspējīgai ražošanai ar mazākiem resursiem. Nepietiekami izmantoti kultūraugi, kas ir izturīgi pret stresu, piemēram, rudzi un zirņi, var nodrošināt galvenās barības vielas un uzlabot uzturu un ar uzturu saistīto slimību risku. Šādām sugām ir sena audzēšanas vēsture, taču tās netiek izmantotas dažādu iemeslu dēļ. Tāpēc, apvienojot kvalificētu un starpdisciplināru tīklu un izmantojot novatorisku, starpnozaru un daudzdisciplīnu pieeju, 18 valstu zinātnieki apvienojušies darbībai starptautiskās sadarbības atbalsta programmas (COST) akcijā DIVERSICROP.
Mērķis ir analizējot Eiropas nepietiekami izmantoto kultūraugu dziļo vēsturi, izprotot kultūraugu sēklu ģenētisko daudzveidību un pielāgošanos klimata pārmaiņām, analizēt pašreizējās reģionālās tendences pārtikas produktu patēriņā un, iesaistot valstu un ES politikas veidotājus un galvenās ieinteresētās personas, atdzīvināt daudzveidīgu augkopību, lai maksimāli palielinātu Eiropas lauksaimniecības ilgtspējības ietekmi.
Programma
11:00 - 12:00
Daudzveidīga augkopība
Piemērotu kultūraugu un to šķirņu izvēle noteiktiem edafiskajiem un biotiskajiem apstākļiem ir saprātīgs lēmums, jo tas nodrošina iespēju izmantot ģenētisko daudzveidību, lai uzlabotu ražu un kultūraugu pielāgošanās spēju mainīgajiem klimatiskajiem apstākļiem. Gan zirņi, gan rudzi Latvijā ir sen pazīstamas laukaugu sugas, taču to audzēšanas platības ir salīdzinoši nelielas, neraugoties uz šo sugu potenciāli nozīmīgo pienesumu daudzveidīgas augkopības sekmēšanā.
Organizē