27.02. - OTRDIENA

Daudzveidīgie kartupeļi

Reģistrācija beigusies
Lai piedalītos pasākumā, iepriekš jāreģistrējas
Klātienes
Egļu gatve 9, Priekuļi
14:00 - 16:00
Kontaktpersona:
Ilze Dimante
Mēs esam par daudzveidību! Tajā skaitā par daudzveidību lauksaimniecībā un pārtikā. Tomēr visā daudzveidībā ir daži elementi, uz kuriem varam droši paļauties dažādos laikos. Tādi ir arī kartupeļi. Tik efektīvi no zemes un ūdens resursu izmantošanas viedokļa. Tik spējīgi pielāgoties, ja neprasām no tiem augstas ražas. Tik vienkārši (mums vajag vien divas rokas un uguni, lai pagatavotu uzturvielām bagātu maltīti) un tajā pašā laikā tik daudzveidīgi – sākot ar ziedēšanu, turpinot ar ienākšanās laiku, formām, krāsām un garšām. Bez tā, ka kartupeļi spēj nodrošināt tik labu uzturvielu kokteili kā reti kura cita suga (mēs runājam par vitamīniem, minerālvielām un pat neaizstājamām aminoskābēm), bez tā, ka tie ir tik "draudzīgi", ka noder ne tikai kā pamatēdiens vai lielisks draugs dažādiem citiem produktiem, bet izmantojams arī desertos, bez visa tā ikdienišķie kartupeļi ir lieliska izejviela dažādiem materiāliem (piemēram, bioplastmasai) un enerģijai (biodegvielu ražo pat no kartupeļu pārstrādes rezultātā radušiem atlikumiem). Pasākums paredzēts ne tikai tiem, kas mīl kartupeļus, bet arī šaubīgajiem. Nāc un uzzini par šo uzticamo bumbuli vairāk nekā jebkad līdz šim esi zinājis! Zinātniski pamatotos faktos balstītu lekciju būs sagatavojuši Agroresursu un ekonomikas institūta zinātnieki, savukārt Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma audzēkņi izcilas skolotājas vadībā ļaus pa īstam sajust daudzveidīgos kartupeļus to degustācijā.

Pasākumu līdzfinansē Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021-2027 projekts MainPotRe "Maintenance and scaling up potato growing and consumption heritage in Northern Baltic region to build up resilient communities" https://interreg-baltic.eu/project/mainpotre/






Programma
14:00 - 15:00
Daudzveidīgie kartupeļi
Kas kartupelim iekšā, kur kartupeļus izmanto, cik liela ir to daudzveidība un kas ir kartupeļu pagatavošanas tips? Par to vēstīs AREI vadošā pētniece, kartupeļu selekcionāre Dr. agr. Ilze Skrabule.
15:00 - 16:00
Priekuļos izveidoto kartupeļu šķirņu degustācija
Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma audzēkņi skolotājas Daigas Zelčas Ločmeles vadībā demonstrēs savas prasmes kartupeļu sagatavošanā garšas īpašību novērtēšanai.
Organizē