Pievienots: 21.02.2022.

Seminārs “Rūpnieciskā simbioze industrijas sadarbības stiprināšanai”

2022.g. 24. februārī Vidzemes Inovāciju nedēļas un Life projekta “Waste to Resources Latvia - Boosting Regional Sustainability and Circularity” ietvaros CLEANTECH LATVIA sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti, Cēsu pašvaldību un ZAAO organizē bezmaksas semināru “Rūpnieciskā simbioze industrijas sadarbības stiprināšanai”.

Industriālā simboze (IS) ir nozīmīgs aprites ekonomikas elements, kas sniedz sistēmisku pieeju radīt jaunas iespējas uzņēmējdarbībai un piesaista nepietiekami izmantotos resursus, piemēram, ūdeni, siltumu, enerģiju, zināšanas, izejvielas. Industriālās simbiozes “sinerģijas” ir abpusēji izdevīgi darījumi vai darbības starp dažādos sektoros strādājošiem uzņēmumiem,  meklējot inovatīvus veidus kā optimizēt savu ražošanas procesu atlikumu vērtību un kā iegūt ražošanai nepieciešamos izejmateriālus, tādejādi atkārtoti izmantojot ražošanas procesu atlikumus un blakusproduktus.

Semināra laikā uzstāsies dažādi eksperti, kuri ir gatavi dalīties ar savu pieredzi. Klastera  “CLEANTECH LATVIA” izpilddirektore Evija Pudāne kopš 2012. gada attīstīta klasteri un veicina uzņēmēju, zinātniski institūciju un pašvaldību sadarbību. Eksperte stāstīs par simbiožu identificēšanu un kartēšanu, sadarbības veidošanu un finansējuma iespējām.

Atis Egliņš-Eglītis, Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks, 2018. gadā sākotnēji vadīja Cēsīs pašvaldības Attīstības un būvniecības pārvaldi, pēc tam uzņemoties vadīt Cēsu novada pašvaldības administrāciju, kuras laikā veicinājis procesus, lai nākotnē pašvaldība kļūtu par pirmobezatkritumu pašvaldību Latvijā. Eksperts uzstāsies ar tēmu "Pašvaldību lomas stiprināšana aprites ekonomika principu ieviešanā".

SIA "ZAAO" valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis dalīsies ar semināra dalībniekiem ar tēmu par reģionālu atkritumu apsaimniekošanas plānu un tā sasaisti ar industriālo simbiozi. Eksperts vada Vidzemē lielāko pašvaldībām piederošo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu SIA ”ZAAO” kopš 2020.gada.

RTU Zinātnes un inovāciju centra direktores p.i. Alise Pizika stāstīs par inovāciju radīšanu un grantu shēma projektu attīstību. RTU ZIC pārstāv četras Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta (EIT) zināšanu un inovāciju kopienas - EIT Climate - KIC Hub Latvia, EIT Food Hub Latvia, EIT Raw Materials Baltics Hub un EIT Urban Mobility RIS Hub Latvia.

SIA “Balticfloc” direktors Edžus Cābulis dalīsies ar praktiskās simbiozes piemēru. SIA “Balticfloc” ir pieredzes bagātākais makulatūras pārstrādes uzņēmums Latvijā ar plašāko otrreizēji pārstrādātas produkcijas klāstu. Turklāt “Balticfloc” ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kas ražo unikālus papīra pārstrādes produktus - celulozes piedevu asfaltam un absorbcijas materiālu videi kaitīgu produktu savākšanai.

Savukārt Jana Simanovska, Biedrības “Ekodizaina kompetences centrs” vadītāja, iepazīstinās ar  uzņēmumu atlikumu analīzes metodoloģiju un dzīves cikla novērtējumu.

Semināra beigās tiks apspriestas projekta sniegtās iespējas Latvijas ražotājiem, inovatoriem, pašvaldībām, pētniecības un izglītības iestādēm un citiem interesentiem diskusijā “Rūpnieciskā simbioze industrijas sadarbības stiprināšanai”.  Seminārs notiks attālināti ZOOM platformā.

 

Visus ieinteresentus lūdzam reģistrēties semināram šeit https://ej.uz/6v97 līdz 23.02.2022.

 

Informāciju sagatavoja:

Nelda Elsiņa

Epasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.