24.02.2021. - TREšDIENA

Diskusija: Vai atpūta labiekārtotā dabā mums visur pienākas bez maksas?

Nav nepieciešams iepriekš reģistrēties
Tiešraide innovation.vidzeme.lv
10:00 - 12:00
Kontaktpersona:
Maija Rieksta

Diskutēsim par šobrīd tik ļoti aktuālo jautājumu – dabas taku un dabas mantojuma objektu ilgtspējīgu apsaimniekošanu.

Vai publiskās labiekārtotās dabas takās būtu jāievieš ieejas maksa?

Kādi ir iespējamie pārvaldības mehānismi?

Vai ir nepieciešama tūrisma pārvaldības inovācija?

 

Meklējot labsajūtu dabā, mēs izmantojam ekosistēmas pakalpojumus. Vai šie pakalpojumi mums pienākas par brīvu? Bieži vietas, kur cilvēki gūst īpašu dabas baudījumu un labprāt atgriežas atkal, atrodas aizsargājamās dabas teritorijās, turklāt tiek sagaidīta ērta piekļuve, drošība, komforts un labiekārtojums. Kā ilgtermiņā aizsargāt unikālo dabas mantojumu, vienlaikus ļaujot sabiedrībai to baudīt un izzināt videi draudzīgā veidā?

 

Vai tie Latvijas sabiedrības pārstāvji, kas aktīvi izmanto labiekārtotas dabas takas, būtu gatavi piedalīties ar līdzmaksājumu šādu taku izveidē un uzturēšanā?

 

Uz diskusiju aicināti dabas tūrismā ieinteresēto un iesaistīto pušu pārstāvji.

Diskusiju moderēs Vidzemes Augstskolas asociētais profesors, ģeogrāfijas doktors un HESPI pētnieks Andris Klepers.

 

SVARĪGI PAR DALĪBU!

 

Bez reģistrēšanās ir iespējams skatīties diskusijas tiešraidi šeit innovation.vidzeme.lv translācijā no Vidzemes plānošanas reģiona Youtube kanāla. Uzdot jautājumus vai komentēt rakstveidā ir iespējams arī šajā variantā, ja pierakstīsieties savā Youtube kontā.

 

Pēc diskusijas beigām to varēsiet skatīties atkārtoti ierakstā.

 

Diskusija tiek īstenota ar  projekta "Pārrobežu pārgājiena maršruts "Mežtaka"" un  Eiropas Reģionālās attīstības fonda Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam finansiālu atbalstu.

IERAKSTS
Programma
09:45 - 10:00
Pievienošanās pasākuma tiešraidei
10:00 - 10:10
Atklāšana

Diskusiju atklāj un moderē Vidzemes Augstskolas asociētais profesors un pētnieks Andris Klepers.

10:10 - 10:40
Dabas takas: kvalitāte un sabiedrības vajadzība

Dabas taku un dabas mantojuma objektu ilgtspējīga apsaimniekošana: sabiedrības vērtējums, apmeklētība/pieprasījums un problemātika.

10:40 - 11:15
Dabas tūrismā ieinteresēto pušu viedokļi un pieredze

Rolands Auziņš, Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas direktors

Dabas aizsardzības pārvalde īsteno Latvijas īpaši aizsargājamo dabas teritoriju apsaimniekošanu un pārvaldīšanu, lai sekmētu mūsu dabas vērtību saglabāšanu un to ilgtspējīgu izmantošanu sabiedrības labklājības un veselīgas vides nodrošināšanai.

Lai veicinātu sabiedrības iesaisti un izpratni dabas saglabāšanas jautājumos, kā arī organizētu arvien pieaugošo tūrisma plūsmu aizsargājamās dabas teritorijās, Dabas aizsardzības pārvalde ir izbūvējusi un uztur 748 tūrisma un dabas izglītības objektus visā Latvijā.

 

Vilmārs Katkovskis, AS "Latvijas valsts meži" Rietumvidzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs

Latvijas valsts meži (LVM) šobrīd uztur  ap 350 tūrisma objektu, tai skaitā tādus apmeklētāju ļoti iecienītus objektus kā Tērvetes parks, Pokaiņu mežs, Jaunmoku pils, u. c.

Katru gadu 295 bezmaksas objektu uzturēšanai, atjaunošanai un labiekārtošanai LVM paredz gandrīz 500 tūkstošus eiro, tai skaitā investīcijas 315 tūkstošu eiro apmērā.

 

Toms Treimanis, Kocēnu novada dome, Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centra vadītājs

Kocēnu novads ir bagāts ar dabas vērtībām, tajā atrodas arī Baltijā lielākais baltā smilšakmens atsegums – Sietiņiezis –, kurš ir novada populārākais dabas objekts. Gar Sietiņiezi un Gauju ved jaunais pārgājienu maršruts Mežtaka. Kocēnu novada interesēs ir diskutēt par šo objektu apsaimniekošanu, uzturēšanu un dabas vērtību saglabāšanu, jo ik gadu šos objektus apmeklē tūkstošiem cilvēku.

 

Jolanta Šporne, SIA “Dziļezers” direktore, Dziļezera-Riebezera dabas taka

Dziļezera-Riebezera dabas taka ir daļēji labiekārtota privāta dabas taka, kas atvērta visu gadu, tomēr pieejama atkarībā no laika apstākļiem. Papildus pastaigām pieejamas arī piknika un atpūtas vietas (galdi/soliņi, ugunskura vietas, labierīcības), laivu noma, makšķerēšana un pārvietojamās pirts noma. Takas un tās apkārtnes uzturēšana kā jau dabā esošs objekts prasa regulāru darbu un ir gan laika, gan naudas ieguldījums. Šobrīd par dabas takas apmeklējumu un pakalpojumu izmantošanu tiek piemērota maksa, lai arī pirmos 10 gadus takas apmeklējums bija bez maksas. Vai tas mazina tūristu interesi par šo taku? Mūsu mērķis nekad nav bijis panākt ļoti ievērojamu takas un ezera noslogojumu, svarīgāk ir saglabāt šo vietu iespējami atbilstošu dažādām citām dzīvotnēm vēl bez cilvēka. Vai samaksājot par atpūtu dabā, tūrists ir atbildīgāks pret to? Gan jā, gan nē, pieredze ir dažāda.

Kristīne Sniedze, Cecīļu dabas taku vides gide

Cecīļu dabas takas atrodas uz privātas zemes Gaujas Nacionālā parka teritorijā, līdz ar to takās redzamie objekti, piemēram, Cecīļu iezis, ir aizsargājams dabas piemineklis. Cecīļu dabas taku pārstāve dalīsies savā pieredzē par aizsargājamo dabas objektu uzturēšanu un saglabāšanu, vienlaikus attīstot tūrisma piedāvājumu un palielinot tūrisma plūsmas. Taku apmeklējums ir par maksu, bet pie ieejas takās iegādāto biļeti nekontrolē. Vai godprātības princips darbojas?

 

Valdis Čeičs, piedzīvojumu tūrisma aģentūras "Baltic Nature Travel" dibinātājs un dabas tūrists

"Baltic Nature Travel" ir piedzīvojumu tūrisma aģentūra, kas piedāvā starptautiskajiem viesiem aktīvus ceļojumus un piedzīvojums dabā. Piedzīvojumu tūrisma organizatori savu uzņēmējdarbību balsta lielākoties uz brīvi pieejamajiem dabas resursiem un ekosistēmas pakalpojumiem. Kā mainītos piedāvājums, ja par noteiktu dabas teritoriju vai objektu apmeklējumu tiktu piemērota maksa?

11:15 - 12:00
Diskusija

Uzaicināto ieinteresēto pušu diskusija. Auditorijai būs iespēja uzdot jautājumus un izteikt komentārus.

Organizē
Vidzemes plānošanas reģions